„Порт Рейл“ ЕООД е частен железопътен превозвач и маневрен оператор, който предлага широка гама от услуги, свързани с обслужване на влакове на територията на Република България. Водеща стратегия за нас е да надграждаме ефективността на предлаганите услуги, като по този начин можем максимално да отговорим на изискванията на нашите клиенти, техните очаквания и потребности, и увеличим доверието във възможностите на фирмата да доставя услуги с желаното качество.

      „Порт Рейл“ ЕООД e създадена през Януари 2012 година, като част от холдингова група „Адванс Пропъртис“ ООД. Фирмата започва дейността си като маневрен оператор на територията на пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.  През месец май получава лиценз за ж.п. превозвач и по настоящем са ангажирани над 200 опитни професионалисти в сферата на железопътния транспорт.

      От 2015 година  „Порт Рейл“ ЕООД  започва да обслужва товаропотока в стъкларските заводите на „БиЕй Глас България“ АД, на територията на ж.п. район София и ж.п. район Пловдив, а от октомври 2019 година е маневреният оператор, обслужващ входящите и изходящи железопътни потоци в медодобивния завод на „Аурубис България“АД, Пирдоп. В ж.п. район Пирдоп-Златица фирмата обслужва и товари на „Асарел-Медет“ АД  и „Елаците-Мед“ АД.

      През 2017 година „Порт Рейл“ ЕООД е лицензиран за лице отговорно за поддръжката на вагони и вагон-цистерни, а две години по-късно през 2019 година, разширява своя обхват, като е сертифициран за поддръжка на локомотиви.

      Днес компанията е маневреният оператор с най-широк обхват на дейност в Бургаския залив. Обслужва товаропотока на всички индустриални клонове в гара Бургас, в това число и големия обем от товари, който се обработва на двата терминала  на пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД – Бургас Изток II и Бургас Запад. В това число са товарите на водещи компании за страната в различни отрасли – „Аурубис България АД, ИНСА ГРУП , „Булмаркет ДМ“ ЕООД, „Хъс“ ООД, „Промет Стийл“ ЕАД  и др.

2012

Лиценз за ЖП превозвач

Порт Рейл ООД започва дейността маневрен оператор на територията на БМФ Порт Бургас.

2015

Маневрен оператор в Пловдив

Започва дейността си като маневрен оператор в завод на БиЕй Глас България АД в град Пловдив /старо име Дружба Стъкларски Заводи/

2017

Придобиване на сертификат за ЛОП

Придобиване на сертификат за ЛОП на вагони /Лице Отговорно за Поддръжката на вагони и вагон-цистерни/

2019

Локомотивно ремонтно депо

На територията на БМФ Порт Бургас, съвместно с БМФ Порт Бургас се изгражда локомотивно ремонтно депо.